Ik wil animator worden (15+)

Wil je animator worden? Fantastisch!

Heb je nog vragen? Lees de uitleg hieronder eens rustig na. Vind je niet wat je zoekt? Stel je vraag via mail, onze contact-pagina, of via facebook. Dan beantwoorden wij graag jouw vragen.


Wat is een animator!? (16+)

Welke jongeren worden animator op het Speelplein? Allereerst word je dit jaar 16 of ouder. Schuilt er in jou een geboren animator? Let's find out!


Ga je graag om met kinderen? En lijkt de wereld op één grote speelplaats? Ben je graag creatief bezig? Of doe je graag gek? Zit je niet graag stil? Ravotte je vroeger vaak in de bossen, of op het strand? Durf je al eens een quiz op poten te zetten? Ben je gek op kampen bouwen en waterballonnen gooien? Verkleed je je liever in een boosaardige heks of een heldhaftige ridder? Werk je graag samen met een gemotiveerde groep jongeren in een plezante vriendschappelijke sfeer?


Dit is maar een fractie van wat je op het speelplein kunt vinden! Heb je al goesting? Zoals je ziet, is het speelplein geen simpele kinderopvang! Wij leggen het accent volop op Spelen en FUN.


Wat doet een animator!?

De belangrijkste activiteit van animatoren is - je raadt het al - animeren! Elke voormiddag en namiddag stel je per duo enthousiast een knallende activiteit voor. Na je activiteit kun je je verkleden in een gek typetje, een nieuw spel op poten zetten of meeduiken in de speelwereld van kinderen. Spelen dus!

In het begin van de zomer (eind juni), verwelkomen we alle animatoren op onze startdag! Op deze dag krijg je alle interessante en belangrijke ditjes en datjes te weten om mee te kunnen draaien in onze werking. Om elke Speelpleinweek vlotjes te kunnen organiseren, verwachten we je ook op de planningsavond elke maandag).


Wat is een manus!? (15)

Word je dit jaar 15? Dan kun je manus worden! Manus zijn op het speelplein is de ideale manier om het speelplein te leren kennen. Bijna al onze manussen zijn zo gebeten door het Speelplein-virus en volgen na hun eerste zomer een cursus om animator te worden!


Wat doet een manus!?

Als manus heb je een andere daginvulling dan animatoren. Manussen voeren vooral ondersteunende taken uit. Je staat aan het uitleenhok om materiaal uit te lenen aan de kinderen, je helpt wat bij de kleuters, je staat in voor de verdeling van de ijsjes na het middageten, je helpt het vieruurtje voorbereiden, enzovoort ... Kortom, je leert heel snel alle verschillende facetten van onze werking kennen en je voelt je al snel thuis!
Wat doet het Speelplein voor jou?

 • Wij organiseren onze Speelpleinwerking van begin juli tot midden augustus. Jij kiest zelf de weken en dagen die je kunt komen en laat die weten aan ons!
 • Het animatorenteam bestaat uit een hechte groep van 40 à 50 animatoren. Op een gemiddelde speelpleinweek sta je samen met een twintigtal collega's op het plein.
 • Veel animatoren hebben al meer dan twee jaar ervaring op het Speelplein. Zij geven je heel graag allerhande tips of helpen je met ideeën uitwerken.
 • Een vergoeding conform aan de vrijwilligerswet. Dit betekent dat je werkdagen en vergoeding geen invloed hebben op je maximum van je vakantiejob!
 • Tijdens de zomer organiseren we, naar vaste traditie op donderdagavond, de animatoren-ontspanning! Hier maken we even tijd voor onszelf om lekker te eten en een zot spel te spelen!
 • Ook buiten de zomer organiseren we enkele animatorenactiviteiten. Zo blijft de herinnering aan die fantastische voorbije speelpleinzomer het hele jaar levendig.
 • Onze zomerwerking gaat steeds door op het Domein De Caproen in Bredene: een groene buitenomgeving met een ruime binnenaccommodatie.


Wat is cursus?

Om op je eerste speelpleindag goed voorbereid te zijn, volg je best een cursus van de VDS: de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk! Op die cursus krijg je een bagage aan speelideeën en train je een heleboel speelvaardigheden: uitdagende spelen in elkaar steken, creatief zijn met knutsel- en bouwmateriaal, hoe omgaan met kinderen en nog veel meer ...
Op de website van de VDS vind je meer informatie over de cursussen en inschrijven. Veel animatoren volgen zelfs een tweede of derde cursus!


Wat is stage?

Na de cursus kun je op het speelplein je stageperiode lopen. Tijdens je stage word je met raad en daad bijgestaan door een ervaren animator. Hij of zij begeleidt je bij het bedenken en uitvoeren van toffe activiteiten met een mix van fantasie, creativiteit, bouwen, verkleden, uitdaging, ... Je stagebegeleider voorziet je regelmatig van feedback en helpt je met plezier als je vragen hebt.
Na een succesvolle stage krijg je van de Vlaamse Gemeenschap een officieel attest "Animator in het Jeugdwerk". Dit attest is bruikbaar in het hele Vlaamse jeugdwerk.


Vergoeding

Alle vergoedingen zijn forfaitaire onkostenvergoedingen conform de vrijwilligerswet. Dat wil zeggen dat je voor dit “inkomen” geen belastingen of sociale lasten moet betalen.
Combineren met je vakantiejob? Je wil naast Speelpleinwerk ook nog een andere vakantiejob uitoefenen? Dit is perfect mogelijk, want bij Jokkebrok werk je onder een vrijwilligerscontract en krijg je dus een onkostenvergoeding.
Anders gezegd: De dagen dat je op het Speelplein staat en het geld dat je daardoor verdient, moet je dus niet mee tellen om te weten of je aan je maximum aantal dagen of maximum loon zit van je vakantiejob! Concreet: Je kan in juli op het Speelplein staan en in augustus in een tea-room werken of omgekeerd.

Alle mogelijke vergoedingen op een rijtje:

 1. Je hebt een attest 'animator in het jeugdwerk'. Je ontvangt een vergoeding van €30 per dag.
 2. Je hebt je stage/proeftijd succesvol afgewerkt. Je ontvangt een vergoeding van €30 per dag.
 3. Je hebt een cursus gevolgd, maar je moet nog stage lopen. De stage duurt 10 Speelpleindagen. Gedurende deze periode ontvang je een vergoeding van €15 per dag.
 4. Je volgt pedagogische studies aan de hogeschool/unief (bv. kleuteronderwijs, lager onderwijs, orthopedagogie, pedagogie, …). Je moet een proeftijd van 5 Speelpleindagen doorstaan. Gedurende deze periode krijg je een vergoeding van €15 per dag.
 5. Je hebt nog geen cursus gevolgd en hebt geen attest 'animator in het jeugdwerk'. Per dag krijg je een vergoeding van €12,5. Je kunt natuurlijk nog cursus volgen in één van de vakanties… Wij raden de cursussen aan die georganiseerd worden door de VDS: de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk.